Együttműködés az UNICEF Magyarországgal

Közös gyermekvédelmi képzést tartott a Bárka csapat az UNICEF Magyarországgal. A táborok lebonyolításához kapcsolódóan protokollt dolgoztak ki a szakemberek és a Bárka tábor munkatársai. 

 

A protokoll és az együttműködés elősegíti azt, hogy a gyermekeket hatékonyan meg lehessen védeni a bántalmazásoktól, visszaélésektől. Ez a védelem minden gyermekkel foglalkozó közösségben alapvető fontosságú, de különösen igaz ez a Bárka táborban, ahol a résztvevő gyerekek között nagy számban vannak hátrányos helyzetű vagy nevelőszülői gondoskodásban élő gyerekek.

Az UNICEF munkatársai július végén képzést tartottak a tábor szakmai vezetőinek, így a szervezők az idei augusztusi és szeptemberi turnusokon már alkalmazni tudják a közösen kidolgozott protokollt, irányelveket. A táborban dolgozók választ kaphatnak többek között arra, milyen esetben kell beavatkozni, kinek kell jelentést tenni, mikor kell értesíteni a szülőket, hogyan kell reagálni mind a gyerek és felnőtt, mind pedig a gyerekek közötti visszaélésekre. Az UNICEF Magyarország szakértői a táborozás időszaka alatt is a szervezők, gyermekfelügyelők rendelkezésére állnak, és igény szerint segítséget nyújtanak a felmerülő kérdésekben, támogatják a gyermekvédelmi irányelvek bevezetését és megfelelő alkalmazását.

Az irányelv a táborban gyerekekkel foglalkozó felnőtteknek segít a bántalmazás különböző formáinak felismerésében, ismerteti az erőszak megelőzésének módszereit, továbbá részletes útmutatót nyújt a gyermekekkel szembeni fizikai, érzelmi és szexuális visszaélések kezeléséhez. 

„Nagyon örülünk, hogy egy történelmi egyház felismerte a gyermekekkel szemben elkövetett erőszak elleni fellépés szükségességét. Ezt a problémát nem szabad tabusítani, mert ma is nagyon aktuális” – mondta Szlankó Viola, az UNICEF Magyarország gyermekjogi szakértője egy friss kutatásra utalva,  miszerint a szülők egy része (14%) nem tekinti problémának a testi fenyítést a nevelés során, és az iskolai közösségekben is igen gyakori az erőszak. „Az UNICEF Magyarország gyermekjogi tevékenységének egyik kiemelt területe a gyermekbántalmazás megelőzése és annak kezelése, így örömmel fogadtuk az együttműködés lehetőségét” – tette hozzá a szakértő.

„A táborban a ránk bízott gyerekek védelme mindennél fontosabb” – vallja Dr. Becze Orsolya, a Bárka tábor szakmai vezetője. „Számunkra alapvető, hogy olyan biztonságos környezetbe érkezzenek, amely megvédi mind a gyerekeket, mind a táborban közreműködő fiatalokat, önkénteseket attól, hogy bántalmazás vagy visszaélés áldozatává váljanak. Az UNICEF által kidolgozott irányelv ebben nyújt segítséget, segít a gyermekbántalmazás és veszélyeztetés felismerésében és a hatékony esetkezelésben. Olyan tudás ez, amelyre minden tábori közreműködőnek és pedagógusnak szüksége van. Természetesen nemcsak a táborban, hanem azon kívül is, egész évben a gyermekekkel végzett munka során az iskolákban, tanodákban. A kidolgozott tábori jelzőrendszeri mechanizmus egyértelmű kereteket teremt a bántalmazási esetek jelzése és kivizsgálása során. A biztonságos keretek mellett való elköteleződés minden táborban közreműködőnek személyes felelőssége. Aki a Bárka táborba belép – mindegy, milyen minőségben – emellett teszi le a voksát”- nyilatkozta Becze Orsolya.